Vyhľadať
Close this search box.

Budúcnosť HR? Externý HR manažér možno aj pod taktovkou TRIGON Consulting s.r.o.

Jednou z najväčších výziev pre malé a stredné podniky v súčasnosti je riadenie ľudských zdrojov. Je to trend, ktorý má stúpajúcu tendenciu kvôli meniacim sa podmienkam na trhu práce.

Menšie a stredné firmy často nemajú dostatočné zdroje ani priestor na vybudovanie plnohodnotného HR oddelenia, čo má často za následok problémy pri nábore, rozvoji zamestnancov a pri držaní kroku s tempom legislatívnych zmien. Z tohto dôvodu sa v TRIGON Consulting s.r.o. už niekoľko rokov zameriavame na poskytovanie odborníkov z oblasti HR, ktorí predstavujú efektívne a flexibilné riešenie, ktoré môže okamžite pomôcť. Po počiatočných náročných začiatkoch, kedy sa firmy obávali externého HR manažéra a vnímali ho skôr ako hrozbu, sa v posledných 2 rokoch táto služba stáva jednou z najvyhľadávanejších. Vo svojej praxi máme za sebou množstvo príkladov, kedy náš externý HR manažér pomohol vedeniu spoločnosti prejsť zmenou v personálnych otázkach veľmi plynule. Naši klienti považujú za najväčšiu výhodu takejto služby skutočnosť, že dostanú hotového seniorného HR manažéra, ktorý sa nepotrebuje adaptovať, dokáže rýchlo analyzovať situáciu a priniesť najvhodnejšie riešenie. Pritom takýto HR manažér za zlomok času vie odhaliť dlhodobo nefungujúce procesy.

Podľa údajov Štatistického úradu SR za rok 2022 predstavujú malé a stredné podniky viac ako 97,5 % všetkých podnikov. Napriek ich veľkému zastúpeniu v hospodárstve, mnohé z týchto firiem čelia personálnym výzvam, ktoré brzdia ich rast a efektivitu, a to najmä z dôvodu, že sa im neoplatí mať plnohodnotné HR oddelenie. Vo veľa prípadoch takéto firmy majú svoju personalistku, ktorá pokrýva pracovno-právne potreby, no rozvoj v oblasti HR je primárne na ramenách vedenia firiem. Ak všetko funguje, firma je personálne stabilná a nečelí výrazným zmenám, zväčšia dokáže HR otázky riešiť za chodu. No keď sa situácia zmení, vzniká otázka, ako ďalej a tu je pomoc externého HR manažéra neoceniteľná.

Malé a stredné firmy často potrebujú riešiť výzvy ako:

  • nedostatok odborných znalostí a skúseností v oblasti riadenia ľudských zdrojov z dôvodu absencie HR manažéra
  • nástupníctvo vo firme
  • aktualizácia pracovno-právnych predpisov a legislatívy
  • konkurencieschopnosť na trhu práce – nastavenie procesov náboru a výberu zamestnancov
  • on-boarding a adaptácia nových zamestnancov
  • nastavenie odmeňovania a systému benefitov
  • zvyšovanie efektivity fungovania tímov prostredníctvom kvalitne nastavených HR procesov

Rýchlym a efektívnym riešením môže byť práve služba TRIGON Consulting – externý HR manažér. V minulosti sme sa často stretávali s veľmi rezervovaným postojom zo strany vedenia firiem k takejto službe. Manažment sa často obával „vynesenia“ know-how, či detailného pohľadu na problémy vo firme. V posledných rokoch sa tento postoj prudko mení a čoraz viac malých a stredných firiem sa zaujíma o služby externého HR profesionála, ktorý zanalyzuje situáciu a navrhne najefektívnejšie riešenie. Aj menšie firmy pochopili, že v určitom štádiu vývoja potrebujú k HR procesom prizvať odborníka. A v prípade, ak nie je ekonomicky výhodné mať takéto človeka interne, objednajú si ho ako službu na vymedzenú dobu alebo na realizáciu konkrétneho projektu. Z našich skúseností klienti na pôsobení externého HR manažéra vo firme oceňujú najmä ich profesionalitu, rýchlosť, s akou sa dokážu zorientovať v problematike a priniesť najvhodnejšie riešenia. Okrem toho takýto HR profesionál často prinesie do firmy know-how, nové trendy a jeho primárnym cieľom je v spolupráci s manažmentom nastaviť dlhodobo udržateľné procesy.

Čo externý HR manažér prinesie do firmy?

  1. Odbornosť a skúsenosti: Externí HR manažéri prinášajú dlhoročné odborné znalosti a skúsenosti z rôznych odvetví. Majú schopnosť rýchlo identifikovať a riešiť problémy, pretože sa s nimi stretli už mnohokrát v iných firmách.
  2. Flexibilita: Externí HR manažéri riešia konkrétne projekty, čo poskytuje flexibilitu v riadení personálnych potrieb firmy. To je obzvlášť užitočné pre malé a stredné podniky, ktoré potrebujú riešiť špecifické problémy okamžite a bez zbytočných záväzkov.
  3. Optimalizácia nákladov: Namiesto nákladov na zamestnanie interného HR špecialistu môžu firmy využiť služby externého HR manažéra podľa potreby.
  4. Zameranie na kľúčové činnosti: S podporou externého HR manažéra sa manažéri MSP môžu plne sústrediť na rozvoj a rast podnikania, zatiaľ čo personálne otázky sú profesionálne riadené.
  5. Aktualizácia legislatívnych požiadaviek: Externí HR manažéri zabezpečia, že firma dodržiava všetky pracovno-právne predpisy a legislatívu, čím minimalizujú riziko sankcií a právnych problémov.
  6. Prístup k moderným technológiám a trendom: Externí HR manažéri sú často lepšie oboznámení s najnovšími technológiami a trendmi v oblasti riadenia ľudských zdrojov, čo umožňuje firmám zostať konkurencieschopnými a efektívnymi.

Podľa prieskumu spoločnosti Deloitte z roku 2021, až 57 % firiem na celom svete využíva externé HR služby a tento trend sa už síce zatiaľ v obmedzenej miere, ale predsa presadzuje aj na Slovensku.

Prípadové štúdie zo Slovenska

Ako to teda vyzerá na Slovensku? Tu je niekoľko z množstva príkladov, ktoré sme ako TRIGON Consulting s.r.o. mali možnosť riešiť:

Malá technologická firma čelila problémom s náborom kvalifikovaných IT špecialistov. Externý HR manažér pomohol nielen s náborovým procesom, ale aj s vytvorením atraktívneho zamestnaneckého balíčka, čo viedlo k rýchlemu obsadeniu voľných pozícií a zvýšeniu spokojnosti zamestnancov. HR manažér nastavil nielen proces a našiel kvalitných kandidátov, ale vytvoril dlhodobo udržateľný model odmeňovania, ktorý firme zabezpečí, aby bola dostatočne atraktívna pre nové talenty.

Ďalším prípadom bola výrobná spoločnosť, ktorá potrebovala optimalizovať, zjednotiť a zmodernizovať model odmeňovania a nastaviť systém benefitov, ktorý úplne absentoval. Spoločnosť dlhé roky fungovala na zvykovom odmeňovaní, ktoré sa časom stalo netransparentné a náročné na administratívu. Náš HR manažér urobil podrobnú analýzu situácie, navrhol nový model odmeňovania. Zároveň navrhol taký systém benefitov, ktorý je dostatočne atraktívny pre zamestnancov a po konzultácii s vedením spoločnosti odporučil riešenie vo forme aplikácie, prostredníctvom ktorej si zamestnanci benefity pohodlne objednávajú. V tomto prípade zamestnávateľ má pod kontrolou čerpanie rozpočtu a zamestnanci sú spokojní, lebo vidia na aký benefit a v akej výške majú nárok. Tieto zmeny mali pozitívny dopad na lojalitu a angažovanosť zamestnancov. A zároveň v neposlednom rade zvýšili atraktivitu zamestnávateľa pri obsadzovaní aj dlhodobo neobsadených pozícií.

Kedy je dobré prizvať si na pomoc externého HR manažéra?

Vždy keď vedenie spoločnosti vníma, že HR procesy nefungujú efektívne, alebo manažment venuje príliš veľa času ľudským zdrojom, či firma čelí zmene, ktorá sa týka zamestnancov, v zásade platí, že nikdy nie je príliš neskoro venovať sa ľuďom, pretože to, čo tvorí základ každej firmy sú práve ľudia. Dnešná doba je plná výziev. V TRIGON Consulting neustále testujeme nové spôsoby na zefektívnenie procesov. Aj preto sami aktívne využívame AI nástroje, ktoré plánujeme poskytnúť aj našim klientom.

A prečo by sa práve nám klienti mali zveriť so svojimi HR výzvami?

TRIGON Consulting s.r.o. – už 20 rokov sme pre mnohé firmy partner pre profesionálne riešenia v personálnych otázkach
V TRIGON Consulting s.r.o. už 20 rokov pomáhame našim partnerom na ich ceste k úspechu. Spoločnosť bola založená v roku 2004 a rýchlo si získala dôveru klientov svojim inovatívnym prístupom k náboru zamestnancov. Spoločnosť sa špecializuje na poskytovanie komplexných personálnych služieb, ktoré pomáhajú firmám nájsť a udržať si zamestnancov, zvyšovať ich produktivitu a optimalizovať riadenie ľudských zdrojov. Vyhľadávanými službami sú okrem recruitingu a headhuntingu aj poradenské služby v oblasti HR otázok ako napríklad personálne audity spojené s návrhom riešenia a zastrašením implementácie prostredníctvom našich konzultantov.

Príbeh a poslanie TRIGON Consulting s.r.o.

TRIGON Consulting bola založená s cieľom pomáhať firmám dosahovať ich ciele prostredníctvom kvalitných personálnych riešení. Máme skúsenosť, že drvivá väčšina výziev vo firmách je riešiteľná prostredníctvom kvalitných ľudí. Tým sa riadime už 20 rokov pri poskytovaní našich služieb klientom.

Naša cesta začala pred 2 desaťročiami a odvtedy sme sa etablovali ako jeden z významných hráčov na trhu personálnych služieb. Sme hrdí na naše bohaté skúsenosti a na tím odborníkov, ktorí prispievajú k našim úspechom.

Vidíme to v praxi na dennej báze, že správni ľudia sú kľúčom k úspechu každej organizácie, a preto sa zameriavame na hľadanie talentov, ktoré prinesú reálnu hodnotu našim klientom. Okrem toho ponúkame množstvo služieb spojených s efektívnym budovaním a vedením tímov. Mnoho klientov oceňuje fakt, že im prinášame nové pohľady na vzniknuté situácie a ukazujeme možnosti ako ich riešiť.

Naše Služby

V čase vzniku spoločnosti boli služby primárne orientované na nábor a efektívny výber vhodných kandidátov pre našich prvých klientov. Vtedy firmu tvorili len 2 ľudia – jedným z nich bol zakladateľ spoločnosti Marek Chrastina. Neskôr sa firma rozrástla nielen o nových kolegov, ale hlavne o know-how, ktoré bolo výsledkom aktívneho sledovania trendov v HR. Postupne do portfólia pribúdali nové služby, ako napríklad HR poradenstvo, audity, interim manažment a orientácia aj na pomoc kandidátom pri prezentovaní sa pred novým zamestnávateľom.

TRIGON Consulting ponúka široké spektrum personálnych služieb prispôsobených potrebám klientov. Medzi naše hlavné služby patrí:

  1. Nábor a výber: Pomáhame firmám nájsť správnych kandidátov pre rôzne pozície, od juniorov až po vrcholový manažment. Naše metódy výberu sú založené na dôkladných analýzach a moderných technikách hodnotenia, čo zaručuje, že každý kandidát je nielen kvalifikovaný, ale aj dobre zapadne do firemnej kultúry klienta.

    Až 87 % kandidátov je našimi klientami vyhodnotených ako relevantných.

  2. Headhunting: Pre firmy, ktoré potrebujú získať špičkových odborníkov a manažérov, poskytujeme služby headhuntingu. Naši headhunteri aktívne vyhľadávajú a oslovujú najlepších kandidátov na trhu, aby sme zabezpečili, že naši klienti majú prístup k najtalentovanejším profesionálom vo svojom odbore.

    Klienti oceňujú 100 % diskrétnosť pri obsadzovaní headhuntovaných pozícií.

  3. Poradenstvo v oblasti ľudských zdrojov: Naši experti poskytujú strategické poradenstvo v oblasti riadenia ľudských zdrojov, vrátane optimalizácie procesov, zvyšovania efektivity a rozvoja zamestnaneckých programov.

    Zrýchlenie náborového procesu o polovicu.

  4. Hodnotenie, rozvoj a odmeňovanie zamestnancov: Ponúkame programy na hodnotenie výkonu a rozvoja zamestnancov, ktoré pomáhajú firmám identifikovať a rozvíjať talenty v rámci ich organizácií. Máme bohaté skúsenosti s nastavovaním odmeňovacích modelov v rôznych typoch organizácií.

    Horúca téma v posledných mesiacoch, kedy čoraz viac kandidátov porovnáva viac než dve ponuky a v prvom momente sa rozhoduje na základe odmeňovacej a bonusovej schémy.

  5. Interim manažment: Pre firmy, ktoré potrebujú dočasne posilniť svoje riadiace tímy alebo prechádzajú zmenami, poskytujeme služby interim manažmentu. Naši skúsení manažéri dokážu na požadovaný čas prevziať riadiace funkcie, čím zabezpečia kontinuitu a podporia realizáciu strategických cieľov.

Nadštandardný prístup ku klientom a kandidátom

V TRIGON Consulting s.r.o. kladieme veľký dôraz na budovanie dlhodobých vzťahov s našimi klientmi a kandidátmi. Veríme, že otvorená komunikácia a dôvera sú kľúčom k úspešnému partnerstvu. Naši konzultanti sa pravidelne stretávajú s klientmi, aby pochopili ich potreby a výzvy, čo nám umožňuje poskytovať riešenia šité na mieru.

Naša databáza kandidátov, ktorých je už viac ako 21 000  je neustále aktualizovaná a naši konzultanti aktívne pracujú na jej dopĺňaní o kvalitných uchádzačov. Tento prístup nám umožňuje odporúčať kandidátov, ktorí nielen spĺňajú technické požiadavky, ale aj zapadajú do kultúry a hodnôt firmy, čo je v dnešnej dobe čoraz dôležitejšie.

Inovácie a technológie

Moderné technológie hrajú kľúčovú rolu v našej každodennej práci. V TRIGON Consulting sme investovali do špičkových nástrojov a softvéru, ktoré nám umožňujú efektívne spravovať náborové procesy, analyzovať trhové trendy a poskytovať kvalitné služby našim klientom. Naša platforma pre riadenie kandidátov je navrhnutá tak, aby zjednodušila a zrýchlila celý proces výberu, čo nám umožňuje rýchlo reagovať na potreby našich klientov. Okrem toho v mnohých činnostiach využívame výhody AI platforiem, čo nám umožňuje skrátiť čas obsluhy klientov.

V súčasnosti testujeme nástroj, ktorý uľahčí nábor talentov pre našich klientov a ktorý by sme radi našim klientom dali k dispozícii koncom tohto roka.

Nezabúdame ani na kandidátov, pre ktorých máme pripravenú pomoc pri hľadaní práce alebo orientovaní sa na trhu práce.

Kvalita

Kvalita je pre nás prioritou. Naše procesy sú pravidelne kontrolované a optimalizované, aby sme zabezpečili, že naši klienti dostanú len tie najlepšie služby a kandidáti nadštandardný servis.

Kontinuálne pracujeme na tom, aby sme boli stále lepší, a preto pravidelne investujeme do rozvoja odbornosti našich kolegov.

Diskrétnosť a dôvera

Jedným z hlavných pilierov našej práce je diskrétnosť. Chápeme, že výber správnych kandidátov, najmä pre kľúčové a citlivé pozície, vyžaduje dôverný prístup. V TRIGON Consulting garantujeme maximálnu diskrétnosť počas celého procesu náboru a výberu.

Práve naša diskrétnosť je často dôvodom, prečo nás klienti vyhľadávajú. Firmy si cenia našu schopnosť spravovať citlivé informácie a zaistiť, že celý proces prebehne hladko a bez zbytočnej pozornosti. Naši konzultanti sú vyškolení v oblasti zaobchádzania s citlivými informáciami a dodržiavania najprísnejších etických štandardov.

Úspešné príbehy

Naša práca hovorí sama za seba. Počas našej existencie sme pomohli mnohým firmám nájsť kľúčových zamestnancov a zlepšiť ich riadenie ľudských zdrojov. Jeden z našich najväčších úspechov bolo partnerstvo s poprednou technologickou firmou, kde sme úspešne naplnili ich potreby na špecialistov v oblasti IT v rekordnom čase. Tento projekt nielen posilnil ich tím, ale aj prispel k ich rastu a expanzii na nové trhy.

Ďalším významným projektom bolo poskytovanie interim služieb pre veľkú výrobnú spoločnosť, ktorá prechádzala reštrukturalizáciou. Naši skúsení manažéri pomohli zabezpečiť plynulý prechod a udržali kontinuitu v riadení spoločnosti, čo uľahčilo celú transformáciu.

Medzi našich dlhoročných klientov patrí množstvo významných slovenských a nadnárodných spoločností, ale aj rodinných firiem.

Zameranie na budúcnosť

Budúcnosť prináša nové výzvy a príležitosti. V TRIGON Consulting sme pripravení na ne reagovať inovatívnymi riešeniami a neustálym zlepšovaním našich služieb. Plánujeme rozširovať naše portfólio služieb, investovať do technológií a posilňovať naše vzťahy s klientmi a kandidátmi.

V TRIGON Consulting s.r.o. sa snažíme byť viac ako len personálna agentúra. Sme váš partner pre profesionálne riešenia, ktoré vám pomôžu dosiahnuť úspech v podnikaní.

Najčítanejšie

TOP 5 kandidátov - 10/2024

TOP 5 kandidátov - 10/2024

Vážení klienti, ako už tradične, obdobie 4.kvartálu sa nesie v znamení zvýšeného pohybu kandidátov na trhu práce. Preto, ak uvažujete…
Ako si vyrokovať vyšší plat ešte pred nástupom do práce? Tu je päť rád

Ako si vyrokovať vyšší plat ešte pred nástupom do práce?...

Hoci mnohí odborníci neodporúčajú, aby sa uchádzač snažil zvýšiť ponúkaný plat ešte pred nástupom na pozíciu, v praxi sa o…
Uchádzačom sa nechce čakať na vyšší plat mesiace ani roky. Na pohovoroch sú čoraz asertívnejší

Uchádzačom sa nechce čakať na vyšší plat mesiace ani roky....

Priemerný plat ponúkaný v pracovných inzerátoch bol v prvej polovici roka 1 472 eur. V závislosti od druhu pozície a…