Vyhľadať
Close this search box.

Uchádzačom sa nechce čakať na vyšší plat mesiace ani roky. Na pohovoroch sú čoraz asertívnejší

Niektorí uchádzači si už na pohovore pýtajú vyšší plat. Boja sa, že neskôr to už nebude možné.

Priemerný plat ponúkaný v pracovných inzerátoch bol v prvej polovici roka 1 472 eur. V závislosti od druhu pozície a sektoru sa typická mzda pohybovala od tisíca do dva a pol tisíca eur. V pracovných inzerátoch sa pritom zväčša uvádza dolná hranica mzdového ohodnotenia, ktoré konkrétnej pracovnej pozícii prináleží. Naznačuje to, že uchádzač by sa mohol dostať aj na vyššiu úroveň. Často o tom rozhodne pracovný pohovor.

„V priebehu posledných rokov sa uchádzači stali oveľa suverénnejšími pri rokovaní o plate, než boli v minulosti. Zamestnávatelia sú zároveň vo väčšine prípadov pripravení, že počas pohovoru budú s uchádzačom o plate rokovať,“ približuje riaditeľka personálnej agentúry Trigon Consulting Miriam Krpelánová.

Požiadavku o zvýšenie nástupného platu považuje za regulárnu. Niektorí uchádzači si chcú týmto spôsobom vybojovať čo najvýhodnejšiu štartovaciu čiaru a mnohí tak robia z obavy, že neskôr už bude boj o vyšší plat oveľa náročnejší.

Ich obavy môžu aj nemusia odrážať realitu. Niektoré firmy môžu mať skutočne zle nastavenú platovú politiku, nemajú v kolektívnej zmluve zakotvené pravidelné zvyšovanie platu a priebežné zvyšovanie nezvládajú. V takomto prípade je pohnútka uchádzača vypýtať si vyšší plat už na samom začiatku pochopiteľná.

Avšak je mnoho firiem, ktoré sú oveľa prístupnejšie zvyšovaniu platu až po tom, čo kandidáta odskúšajú a ten sa v praxi osvedčí. Vidia jeho výsledky, lepšie ho poznajú a majú tak v rukách čísla, ktoré môžu zamestnancovi k vyššej mzde pomôcť.

Je to diskutabilné

Žiadosti o zvýšenie nástupného platu sa na pracovných pohovoroch objavujú čoraz častejšie, no mentorka a odborníčka na pracovné pohovory Silvia Skalická si nemyslí, že pracovný pohovor je ten správny čas a miesto na rokovanie o výške platu.

„Zamestnanec totiž ešte nič neukázal a tým pádom ťahá za kratší koniec povrazu,“ nazdáva sa expertka. Aj v prípade, že u predchádzajúceho zamestnávateľa exceloval, je podľa nej otázne, ako sa mu bude dariť u nového zamestnávateľa. Nič totiž nezaručuje, že na úspech nadviaže aj v novom prostredí.

Na druhej strane snahe vybojovať si viac peňazí od začiatku pracovného pomeru praje aktuálna situácia na trhu práce. Mnohé firmy majú problém nájsť odborníka a ešte väčší udržať si ho. Téma platu môže byť preto počas pracovného pohovoru citlivou zónou a to, či sa do nej oplatí vstúpiť, závisí od viacerých faktorov.

S. Skalická však jednoznačne netvrdí, že žiadosť o vyšší plat je na každom pohovore automaticky tabu. V konečnom dôsledku vždy záleží na samotnej firme a na tom, čo v kontexte svojich potrieb bude tolerovať. Neexistuje totiž všeobecné pravidlo, kedy je a kedy nie je vhodné o plate hovoriť. Uchádzač by sa mal preto zamestnávateľa spýtať, či je to v danej chvíli pre neho akceptovateľné. „Zažila som už prvé kolo pohovorov, na ktorom sa o plate vôbec nehovorilo. Dostala som však už aj požiadavku nájsť uchádzača na pozíciu, ktorú bolo veľmi ťažké obsadiť s tým, že sám uchádzač si mohol stanoviť sumu, za akú bol ochotný nastúpiť,“ podotkla expertka.

Vhodnejšie ako tlačiť na potenciálneho zamestnávateľa s požiadavkou vyššieho platu, je podľa nej dohodnúť si časový rámec budúceho zvyšovania mzdy. Takto má uchádzač šancu preukázať prínos pre firmu, čo rokovania o plate legitimizuje.

Oháňajú sa konkurenčnými ponukami

Mnohí uchádzači, ktorí si zaumienia, že ponúkaný plat je pre nich príliš nízky, zvyknú argumentovať ponukami od iných spoločností. Hoci túto stratégiu firmy v minulosti nepovažovali za vhodnú, v súčasnosti je podľa M. Krpelánovej čoraz bežnejšou praxou. S. Skalická to však nepovažuje za efektívne riešenie. Pracovný pohovor by mal byť rozhovorom výhradne medzi uchádzačom a zamestnávateľom a nemali by do neho vstupovať ďalšie premenné. Tie môžu byť totiž napokon kontraproduktívne.

Väčšie šance pri snahe dosiahnuť vyšší plat. ako firma ponúka. majú skôr hotoví odborníci a špecialisti, o ktorých je na trhu núdza. To sa v súčasnosti týka napríklad špecialistov v oblasti energetiky a alternatívnych zdrojov „Ak firma angažuje hotového odborníka, má vo väčšine prípadov pripravený vyšší rozpočet, než je inzerované v pracovnej ponuke,“ dodáva M. Krpelánová.

Najčítanejšie

TOP 5 kandidátov - 10/2024

TOP 5 kandidátov - 10/2024

Vážení klienti, ako už tradične, obdobie 4.kvartálu sa nesie v znamení zvýšeného pohybu kandidátov na trhu práce. Preto, ak uvažujete…
Ako si vyrokovať vyšší plat ešte pred nástupom do práce? Tu je päť rád

Ako si vyrokovať vyšší plat ešte pred nástupom do práce?...

Hoci mnohí odborníci neodporúčajú, aby sa uchádzač snažil zvýšiť ponúkaný plat ešte pred nástupom na pozíciu, v praxi sa o…
Uchádzačom sa nechce čakať na vyšší plat mesiace ani roky. Na pohovoroch sú čoraz asertívnejší

Uchádzačom sa nechce čakať na vyšší plat mesiace ani roky....

Priemerný plat ponúkaný v pracovných inzerátoch bol v prvej polovici roka 1 472 eur. V závislosti od druhu pozície a…

V akej oblasti vám môžeme pomôcť?

Potrebujem:

Vaša správa bola úspešne odoslaná ‍

Ozveme sa Vám najneskôr do 24 hodín (štandardne do 4 hodín)

Ak sa potrebujete spojiť ihneď, prosím volajte:

Miroslav Lichý
Managing Partner

Vaša správa bola úspešne odoslaná

Ozveme sa Vám najskôr, ako to bude možné.